Filmtips: OndskanIgår spenderade jag kvällen hemma hos en kompis uppstoppade med filtar och kuddar, glass och ondskan. En riktigt bra film enligt mig som man kan se om och om igen. Har inte läst boken ännu men tror att jag ska göra det någongång när jag har tid! Vad tycker ni om filmen? :)


Handling:

Filmen, som utspelar sig 1956–57, handlar om Erik Ponti, 15-16 år, vars liv inte varit lätt. Eriks far dog när Erik var liten och nu bor han med sin mor och hennes nya man som misshandlar Erik. Eriks läshuvud räcker till, trots att han har dåliga betyg, och lärarna på hans skola kan inget göra för att hjälpa honom. Hans beteende har gått för långt; han slåss och stjäl och efter att ha grovt misshandlat en skolkamrat får han besked av rektorn att han aldrig mer kommer att kunna sätta sin fot på ett allmänt läroverk i Sverige. Eriks mor blir då, utan sin mans vetskap, tvungen att sälja allt hon har av värde för att låta Erik åka till den dyra internatskolan Stjärnsberg.

På Stjärnsberg tillämpas kamratuppfostran och det är eleverna som håller ordning på skolan. Erik blir snart bra vän med sin rumskamrat Pierre Tanguy som är lite mer av den försiktigare sorten som mest håller sig i bakgrunden och inte vill synas. Erik kan inte låta bli att protestera när han och hans vänner blir utsatta för misshandel och hån av de äldre eleverna och rådsmedlemmarna. Han gör allt för att undvika relegering, eftersom det här är hans sista chans att nå gymnasiet. Slår man en rådsmedlem blir det "rellen" direkt. Erik har även fattat tycke för flickan i köket, Marja, och umgänge med kökspersonalen är strängt förbjudet. Erik och Marja kan ändå inte låta bli att träffas och när sanningen kommer fram blir Erik relegerad, och gör allt för att få skolan att ta tillbaka relegeringen. Sedan får han avsluta sin termin ifred. Efter avslutningen åker han hem och tar itu med sin styvfar.


Visste ni att Danny Saucedo också är med i Ondskan? :D Och att den blonda killen är med i "Hip hip hora" och "Livet enligt Rosa".

Kommentarer
Postat av: Erik

Ondskan är riktigt bra

2012-03-16 @ 13:03:51
URL: http://www.filmkritikerna.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
bloglovin LINDSHE-Svart bälte i shopping!- -