Pension, hur fungerar det egentligen?

Jag och min kompis Elin (Elinitas.blogg.se) håller på att göra ett arbete i skolan om pension. Har ni funderat på vad pension är? Hur mycket behöver man egenligen spara och när ska man börja spara? Här får ni mitt arbete ;)

http://www.youtube.com/watch?v=DuKDvPfNnBs Amf reklam

Pensionsbolag:
Amf, kpa, scandia mm.

Så fungerar pensionen:

Ingen vill gå en osäker framtid tillmötes. Börja spara till din pension redan nu så slipper du oroa dig senare!

Vad händer egentligen när man blir 65 och slutar arbeta. Du får ju pension tänker du kanske, men räcker den till det liv du vill leva då?

Om man är under 40 så har man ju ett tag kvar tills pengarna ska betalas ut. Men hur planerar ni för er framtid? Ju tidigare man börjar spara, desto längre tid har pengarna på sig att förändra sig och man har fler månadslöner att sätta undan pengar ifrån. Väntar man 10 år innan man börjar spara så kan man behöva lägga undan dubbelt så mycket i månaden för att få samma belopp i slutändan.

3 olika typer av pension:


Låt oss börja med att definiera vad pension egentligen är. Pension är det du sparar idag för att kunna leva på sen. Pensionen kommer från 3 källor. Den allmänna pensionen, Tjänstepensionen och den privata pensionen.

Allmän = den ålderspension som alla svenska medborgare har rätt till. Det som sätts in till din pension är en viss % av din lön. Om du har låg eller kanske ingen inkomst kan du få en garantipension. Den betalas ut av staten.

Tjänstepension= den pension som din arbetsgivare sparar åt dig. Har din arbetsplats kollektivavtal, har du tjänstepension. Vissa delar av tjänstepensionen kan du själv bestämma hur du ska placera. Det är ett viktigt val du gör när du väljer pensionsbolag eftersom att det är dem som ska förvalta en stor summa pengar av dig.

Privat sparande= de pengar som du eventuellt har sparade. Aktier, fonder, hus, sommarstuga osv.

Hur mycket får man i pension?

Hur mycket du får i pension beror på flera saker. Hur länge du arbetar och hur mycket du tjänar. Andra saker som har betydelse är hur det går för Sveriges ekonomi och vilken avkastning du får på den del av din pension du valt att placera.


Kan jag påverka min pension?


Det du kan påverka är:
•    Vid vilken ålder du går i pension. Ju senare du väljer att ta ut dina pensionspengar, desto högre pension får du.
•    Din inkomst. Ju mer du tjänar under hela ditt liv, desto högre blir din pension.
•    Hur du placerar dina premiepensionspengar och de delar av tjänstepensionen som du själv väljer placering för. Avkastningen på de pengar du placerat har betydelse för storleken på din pension.
•    Ditt privata pensionssparande.

Hur mycket ska man spara?

Men hur mycket ska man spara då? Om vi tänker oss att mr. X får in 24 000 i månaden (genomsnittlig lön för sverige). När man blir pensionär vill man ju leva lika bra som förut, eller hur?
Nästan alla kommer få en pension som är något lägre än nuvarande lön. Därför är privat sparande mycket bra att göra. Det kan handla om 500-1500 kr i månaden som sätts undan till din pension!

Viktigt att tänka på är att du dock inte bör spara mer än 12 000 per år i en pensionsförsäkring för att kunna använda avdragsrätten. Avdragsrätten innebär att du slipper betala skatt 2 ggr på samma peng dvs. både under inbetalningen och när du får ut din pension. Men vill du spara med än 12 000 per år så rekommenderas att man sparar det direkt i fonder.

För de som tjänar över 34 000 i månaden finns det ett annat sätt att pensionsspara på, sk. Löneväxling. Det betyder att du byter en del av din lön nu, mot din framtida pension. Detta är bra eftersom att du spar pengarna innan du betalat skatt för dem.

Poängen är att ju tidigare du börjar spara, desto mindre behöver du spara varje månad fram tills du blir pensionär.  

Pensionärer:

I Sverige kan den enskilde i hög grad själv bestämma när han vill gå i penion. Man har rätt att börja ta ut allmän pension redan vid 61 år, men samtidigt också rätt att få arbeta kvar till 67 år.

Det finns nästan 1,7 miljoner pensionärer i Sverige över 65 år. En pensionär är alltså en person som har gått i pension. Genomsnittspensionen för en ålderspensionär över 65 år är ca 14 733 kronor per månad. I detta ingår allmän inkomstpension, garantipension, avtalspension och frivillig pension.
För kvinnor över 65 år är genomsnittspensionen 11 725 kronor per månad. För män över 65 år är genomsnittspensionen 18 492 kronor per månad. Alla siffrorna gäller före skatt.
Kvinnor har, i pensionärsgrupperna liksom i övriga åldersgrupper lägre inkomster än männen.


Det svenska pensionssystemets historia:
Folkpension infördes 1913 men pensionsbeloppet var lågt och många hade svårt att klara sig på pensionen. Pensionsåldern sattes till 67 år (medellivslängden var ca 60 år). Tjänstemän hade högre betalt och tjänstemännens fackförbund hade överenskommit med arbetsgivare om en tilläggspension som betalades genom avdrag på lönen. Andra grupper hade inte på samma sätt möjlighet till tilläggspension.
En utredning föreslog 1955 ett system för allmän tjänstepension. Riksdagspartierna var oense om detta - de borgerliga ville att reformen skulle vara frivillig, medan socialdemokraterna tillsammans med SKP ville ha ett obligatoriskt system.
Vid en folkomröstning 1957 fick den linje som förespråkade ett obligatoriskt system flest röster. I riksdagen kunde socialdemokraterna inte driva igenom sitt förslag eftersom de politiska blocken hade lika många ledamöter.

ATP-systemet trädde i kraft den 1 januari 1960 och de första ATP-utbetalningarna skedde 1963.

Den svenska riksdagen beslutade 1994 samt 1998 om en stor pensionsreform. Orsaken var bland annat att man ansåg det för kostsamt med ett förmånsbaserat system, utan valde istället ett avgiftsbaserat system. Vänsterpartiet var det enda partiet i riksdagen som motsatte sig förändringen. I det nya systemet grundar sig pensionen delvis på livsinkomsten och delvis på inbetalda premier.
För personer födda efter 1953 gäller det nya systemet fullt ut, medan för personer födda tidigare delvis får det tidigare systemet med folkpension samt ATP, allmän tilläggspension.


Kommentarer
Postat av: A N G E L I J N A

allt bra ?::)

2012-02-08 @ 19:09:01
URL: http://angelijnas.blogg.se/
Postat av: A N G E L I J N A

SVAR; nja är sjuk ;phänder i veckan då?:)

2012-02-08 @ 20:48:36
URL: http://angelijnas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
bloglovin LINDSHE-Svart bälte i shopping!- -