Islam kort sammanfattning

Har just skrivit klart en liten sammanfattning om Islam inför provet till fredag nästa vecka. Dock lägger jag bara ut en liten del och inte allt idag! ;)

Islam =(på arabiska) underkastelse eller fred

Islam i Sverige:
Ökning av muslimer i Sverige under 1900 talet. I början förknippades islam med Turkiet (turkar). En del väljer att anpassa sig när de kommer till Sverige, men en del bevarar traditionerna från sina hemländer. Ibland blir det konflikter mellan dessa olika grupper i Sverige.

”Den naturliga religionen” och Jesus:
Muslimer anser att islam är den första religionen som alltid funnits. Abrahams son Ismael blev arabernas stamfar, medan hans son Isak och sonson Jakob blev judarnas samfäder. Även kring Jesus sker en splittring. Enligt Koranen var han en stor profet, enligt judarna var han en stor lärare och enligt de kristna var han Guds son (Messias).

Jesus utlovade en hjälpare som skulle hjälpa människorna att förstå sanningen. Mohammed kom på 600-talet. Judar och kristna tog avstånd från Mohammeds anspråk och islam blev en religion för sig själv.

Koranen: Är islams heliga skrift eller Guds ord. Lika evig och skadad som Gud. Mohammed som levde i Arabien på 600-talet fick höra den uppläst genom ängeln Gabriel. Den riktiga Koranen finns bara hos Gud, men Mohammed förmedlade innehållet till människorna.
Koranen är uppdelad i 114 kapitel (SUROR) och de har mycket olika längd. De nedtecknades allt efter som de uppenbarades i Mohammeds liv, men det finns inget system på varför kapitlen är längre eller kortare. Koranen är på arabiska och ingen översättning är rättvis. Vid gudstjänsten används arabiska i alla länder.
Eftersom att detta antecknades under 600talet så finns inte svar på alla frågor i Koranen och islam behöver kompletteras av andra saker. Det viktigaste är tradition (SUNNA) som består av berättelser (HADITH) om Mohammeds tal och handlingar. Om varken Koranen eller Sunna ger tillräcklig klarhet får man vända sig till de laglärdas enighet (IDJMA).

Mohammed:
Föddes i Mekka på 570talet. Han är bara människa och inte gudomlig, men man får ej avbilda Mohammed. Efter hans profetskap så kom Koranen och man hade inget behov av en ny profet. Jan är alltså ”Mohammed – den sista profeten (25:e)”.  
Hans pappa hette Abdulla och mamma Amina. Pappan dog innan Mohammed födds och han levde med sin ensamstående mamma tills han var 7 år då hon dog. Han blev föräldralös och kunde varken skriva eller läsa men ändå blev han utvald till profet. Han gifte sig med Khadidja även fast hon var 15 år äldre. Hon trodde på hans uppenbarelser.

När han var 40 år hörde hans Guds röst genom ängeln Gabriel. På den tiden i Arabien trodde man på flera gudar (polyteism) som ofta var sammankopplade med mat, vatten, stenar osv. Alla bodde och föddes in i olika stammar och man trodde på förfäders andar och demoner. Men i Arabien fanns även judar och kristna. Mohammed sa till alla att det bara fanns EN Gud (monoteism) att tro på.

När han sedan vandrade till Medina (profetens stad) så skapade Mohammed en gemenskap (UMMA) som bröt traditionella arabiska släktband. Det blir konflikter mellan arabiska stammar och judiska grupper och Mohammed är medlare mellan dem. Sedan får han dem att enas under islam. Israuppenbarelsen är när Mohammed får göra en nattlig resa till Jerusalem och därefter får besöka himmel och helvete och får förhandla med Gud om hur många gånger man ska be per dag. Jerusalem är idag muslimernas 3:e största stad.
Mohammed hade 12 fruar, endast 4 är acceptabelt inom islam.Kaba i Mekka

Tycker att religion allmänt är ganska kul och lärorikt. Dock är de arabiska orden väldigt svåra att komma ihåg och gör det hela lite mer ointressant! ;) Läser ni religion? Eller har kanske läst?

Kommentarer
Postat av: Åsa-Mitt i en vårdnadstvist

Nu har jag dragit igång en ny tävling på min blogg där du kan vinna ett valfritt halsband från Haze Deisgn. Vinnaren dras på Alla Hjärtans Dag.

Kika gärna in och var med! :)(Obs! Du får detta meddelande för att du tidigare varit med i en liknande tävling inne hos mig)

2012-02-07 @ 20:45:31
URL: http://asahoffman.blogg.se/
Postat av: Anneli

Hej! Nu har jag tre nya tävlingar i min blogg! Var gärna med :)

http://vanitas.blogg.se/2012/february/vinn-hudvardsprodukter-for-fet-hy-fran-medsto.html

http://vanitas.blogg.se/2012/february/vinn-fyll-i-boken-alskar-dej-fran-lilla-fja.html

http://vanitas.blogg.se/2012/february/vinn-ett-mini-kit-fukt-fran-caroma.htmlHa en riktigt fin dag!

Kram, Anneli

2012-02-08 @ 02:02:44
URL: http://vanitas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
bloglovin LINDSHE-Svart bälte i shopping!- -