Så solar du säkert del 1

Varför behöver vi människor sol?
Om inte solen fanns skulle det inte finnas något liv här på jorden. Ljuset- solstrålarnas samlade spektrum ger energi och livsglädje till såväl oss människor som till alla djur och växter.

Varför tycker vi om att sola?
Ljus, luft och sol är några av de medfödda behov som vi människor har. Dessutom signalerar en vacker solbränna ofta sportighet och framgång. Kort sagt- vi tycker ofta att vi ser bättre ut när vi är lite solbrända. En vacker brun hy gör att vi känner oss fräscha och attraktiva och vi får en naturlig innre säkerhet.

Handlar det bara om det yttre?
Nej! Solandet har också en rad andra positiva effekter som inte har med fåfäga att göra. Det är vetenskapligt bevisat att solbadande har gynnsamma effekter på ämnesomsättningen, nervsystemet, hjärtat och blodcirkulationen samt på blodet och vår prestations för-måga. Vitamin D3 som är mycket viktig för att vi ska må bra bildas genom solens ultravioletta strålar.
Under den mörka årstiden kan solbad i solarium jämna ut en eventuell brist på Vitamin D3 (förebygga rakitis och benskörhet). Den sol dos som krävs för att jämna ut en eventuell vitaminbrist ligger långt under den som ger solbränna. Det är dessutom både skönt och avslappnande med en stunds solariesolande. Prova så får du se!



Vad händer när du blir brun?
När du blir solbränd pigmenteras huden och det övre hud skiktet blir tjockare. Det är naturens eget sätt att skydda huden mot solljus. Huden är vårt största organ och pigmentet som finns i överhuden alldeles under hornlagret, skyddar oss mot alltför mycket sol.

Hur sköter du huden när du solar?

Vårdande fuktighetskräm eller gelé fördjupar solbrännan och gör din hud mjuk.När du solar i solarium ska du sköta om huden precis som när du solar ute.
Det finns många bra hudvårdspreparat att välja mellan.

Hur ofta kan du sola i solarium?
Enligt internationella experter kan du, förutom att vistas normalt utomhus och åka på semester en gång till ett sydligare land- sola i solarium 4 till 5 omgångar per år med 10-12 solarietillfällen per omgång.
Strålskyddskommittén formulerar sina rekommenda-tioner något försiktigare. De rekomenderar att du begränsar ditt solande till 50 solbad per år.Om du inte har lätt att få solsveda, dvs redan är brun, kan du sola oftare. 



Vad gör du när du har solsveda?
Det beror narturligtvis på hur svår solsvedan är.
Om du har fått en lätt solsveda (hudrodnad) så låter du den bara lägga sig. Du ska dricka mycket vatten och använda fuktighetskräm, som kyler av huden. Och du ska förstås inte sola på några dagar. Om solsvedan är svår ska du gå till apoteket eller kontakta läkare, för att få förhållningsorder och eventuell medicin.Huden är dessutom sin egen reparationsmekanism. Men du ska inte utsätta huden för påfrestningar alltför ofta. Det bästa är att du solar försiktigt så att huden inte blir röd och du får solsveda.

Vad är bra med solarium- förutom att du får en fräsch solbränna?

Att sola i solarium ger framförallt huden ett viktigt och naturligt skydd mot solen. Ett solskydd som du inte behöver applicera (som solkräm) och som dessutom är vattenfast. Att bygga upp ett solskydd/solbränna långsamt utan att få solsveda är ett bra sätt att undvika oönskade hudirritationer.

Om du har lätt för att få solallergi- vilket är ganska sällsynt- eller reagerar på ljus (fototoxisk reaktion), som är betydligt vanligare och kan förstöra semestern, kan du med läkarhjälp och solarium vänja huden vid ljus.

Att sola i solarium ökar ditt allmänna välbefinnande.
Inom naturmedicinen sätts solariebehandling ofta in i förebyggande syfte. Behandlingen bygger oftas på UV-B ljus. För att få effekt räcker det med mycket små doser UV-B, som ligger långt under nivån för solsveda. Om du solar i solarium som ger en liten andel UV-B antingen hemma eller på professionellt solarium kan du på egen hand öka ditt allmänna välbefinnande. Det räcker att solariet ger 0,8-1% UV-B ljus.

Synderna sunda igen enligt forskarna
Steka sig i solen. Mumsa choklad och klunka rödvin. Förr var det härligt, men farligt. Nu är det bara härligt.

Solljus sågs förr som en av de främsta orsakerna till cancer i lymfkörtlarna. Nu har det visats sig att det är precis tvärtom: Den som ligger i solarium ofta minskar risken med 30-40 procent för att drabbas av just den cancerformen. Karin Ekström Smedby, en av forskarna bakom upptäckten, tror att råden om solning kommer att ändras i framtiden.



Ständigt nya rön
- Men det behövs fortfarande mer forskning för att ge råd om faror och nyttoeffekter med solning i ett större perspektiv.
Kaffe, choklad och till och med alkohol! Listan över det farliga som blivit nyttigt är lång.
- Det beror förstås på att det kommer så många nya rön hela tiden, säger Elisabeth Nordling, utredare på statens Folkhälsoinstitut.
Vårt ökande hälsointresse bidrar till att mer ny kunskap når ut till allmänheten.
-Men det gäller att ta nya rön med en nypa salt. Först om flera oberoende studier kommit fram till samma sak kan man börja tro på resultaten.
Dietisten Viveca Annell märker hur känsliga vi är för nya kostråd.

Ät lagom - och varierat
-Nu har sockret varit den stora boven ett tag, medan fett inte har ansetts lika farligt. Nu verkar det vända igen och folk vill äta mer kolhydrater igen.
Att utesluta bröd och vissa frukter, som Atkins-dieten förordar, gör att man kan missa viktiga antioxidanter, vitaminer och mineraler.
-Vi snöar in på vissa saker och utesluter andra, men det viktigaste är egentligen att äta varierat. Nästan allt vi äter har något bra med sig om man äter lagom mycket.

Anna Krook/Aftonbladet 3/2-2005

Solarium ger följande positiva effekter
*Det påverkar olika ämnesomsättningsprocesser genom att Vitamin D3-nivån stimuleras och balanseras, särskilt kalicium nivån som förebygger bla benskörhet.

*Det förbättrar imunförsvaret- men bara om UV-B dosen är låg

*Det stimulerar blodcirkulationen

*Det är bra för oren hy (t ex akne)

*Det sänker kolesterolhalten- även utan UV-B ljus

Källa





Kommentarer
Postat av: felicia -

bra!

2011-10-08 @ 15:36:10
URL: http://whofelicia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
bloglovin LINDSHE-Svart bälte i shopping!- -