Grundkurs genteknik

Proteiner


Allt liv präglas av aktivitet. Fåglar flyger. Barn skrattar. Näringsämnen bryts ner. Små byggstenar formas till nya ämnen. Signaler skickas ständigt fram och åter.

All denna aktivitet utförs av ämnen, som kallas för proteiner. De är de levande varelsernas maskiner: De bygger, river, skapar rörelse och tar emot signaler.

Eftersom varje protein bara kan göra en eller ett par olika saker behöver alla levande varelser många olika proteiner för att fungera. En tarmbakterie behöver ungefär tusen olika proteiner. Människan i storleksordningen femtiotusen.


Gener


Liksom alla maskiner slits dessa proteiner ut efter ett tag. Den levande varelsen måste då bygga nya proteiner, som ersätter de utslitna. Som måste se likadana ut som de gamla gjorde.

För att kunna göra detta, måste hon ha någon slags instruktionsbok, som talar om hur hennes olika proteiner ska se ut. Som talar om hur hon ska bygga dem.

Denna instruktionsbok kallas för hennes arvsanlag. En liten del av arvsanlagen, som innehåller beskrivningen av ett protein, kallas för en gen. En gen är alltså beskrivningen av ett protein.

DNA


Dessa arvsanlag består av ett ämne som kallas för DNA. Det är ett avlångt ämne. Som är uppbyggt av en lång kedja av fyra byggstenar: A, T, G och C.

Informationen i arvsanlagen vilar i ordningsföljden av dessa fyra byggstenar längs en DNA-kedja. ACC betyder en sak. TGA något helt annat.

Generna använder alltså ett språk med bara fyra bokstäver. Ett språk, som är gemensamt för alla levande varelser på jorden. Så att en tarmbakterie inte har något problem att förstå en mänsklig gen. Och en potatisplanta kan läsa en gen från torsk.
GenteknikUnder de senaste åren har genteknikerna lärt sig att klippa och klistra med DNA-molekyler óch föra in DNA-molekyler i de flesta olika levande varelser.

Man har till exempel tagit genen för människans insulin och satt in den i en bakterie bredvid en DNA-bit. Den sade åt bakterien att bilda jättemycket av proteinet.

Och bakterien lydde. Den tillverkade stora mängder insulin som kunde renas fram och ges till sockersjuka.

På liknande sätt kan man få majs att tillverka bakterieproteiner, som dödar insektslarver. Eller får att tillverka medicin åt blödarsjuka.

Man kallar detta för att genmodifiera. De organismer som på detta sätt får nya gener kallas ofta för genmodifierade organismer. Vilket förkortas GMO.

KÄLLA

Kommentarer
Postat av: Maria Aho

Fin blogg du har:)

Besök gärna min också!

2011-10-23 @ 10:34:39
URL: http://ahomaria.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
bloglovin LINDSHE-Svart bälte i shopping!- -