Vad existerar egentligen?

Filosofi A

Redovisning

Vad existerar egentligen?

Existens kan definieras som tillvaro, verklighet, liv och befintlighet och är en viktig del inom det filosofiska tänkandet. Människans vanligaste fråga på området brukar vara ”Vad är meningen med livet?”. Denna fråga har förhindrat de flesta människors sökande så därför har många gett upp att leta, eller snarare bildat en egen subjektiv uppfattning om varför vi existerar, man har alltså använt sig utav religion.

Vad ska man då leta efter? Tja, det vet ingen riktigt ännu. Eller rättare sagt det finns säkert miljoner människor som är övertygade vad meningen med livet är, men de har ännu inte bevisat det. Så på den grunden antar jag att ingen vet vad meningen med livet är.

Genom filosofins historia finns det kända sentenser som Descartes ”jag tänker, alltså är jag till” men även skeptiker har svarat på frågan med innerbörden att världen och livet kanske bara är en illusion och att någon existens inte finns alls, eller att all verklig existens är andlig. Det finns alltså många svar på frågan ”vad existerar egentligen” och ingen tolkning är bättre än den andra, men det kan finnas tolkningar som kan vara mer rimliga.

Filosofiboken tar upp lite olika tanksätt om existens; naturfilosoferna, urämnena, pythagoréerna och Demokritos.
De joniska naturfilosoferna på 500 talet före Kristus arbetade med problemet med förändring, vilket syftar på hur det kan komma sig att en och samma sak kan förändras, samtidigt som det förblir vad det är. Naturfilosoferna söker alltid efter alltings urämne och är väldigt intresserade av kosmos, hur världen har uppstått och hur universum ser ut.
Thales är en av de första naturfilosoferna och sökte efter en naturlig förklaring utan gudomliga krafter. Den stora frågan då var vad urämnet är? Och från vilket ämne allt har uppstått. Hans svar på frågan var vatten.

Men pythagoréerna trodde något helt annat. De ansåg nämligen att människan hade en odödlig själ i sin dödliga kropp. Kroppen var själens grav, från vilken själen borde befrias. Genom att rena själen kunde man styra till vilken gestalt man skulle återfödas eller kanske rent av att frigöra sig själv från kedjans återfödelser. Själslig rening uppnåddes av kosmos.
Tidigt hävdade de att jorden var runt och att alla planeterna rörde sig i perfekta banor kring solen. De införde också teorin om att stjärnorna och planeterna var fästa på tänkbara sfärer som rörde sig kring ett gemensamt centrum. De gigantiska kristallsfärerna skapade toner under sin rotation, som strängarna på ett musikinstrument. Själen kunde tillfälligt i extatiska ögonblick bege sig ut till himlarna mellan kristallsfärerna som den sjunde himlen och uppleva denna överjordiska musik.

Demokritos är nog den som är mest lik mig i sitt tankesätt, t.ex. att alla föremål kan delas till en viss gräns. Vi har då kommit till atomos, det odelbara. Atomerna är så små att de är osynliga, men de kan tillsammans klumpa ihop sig och då bilda synliga föremål. Eftersom att vår värld är fylld av rörelse så måste det finnas ett tomrum som atomerna kan röra sig i menar Demokritos. Atomerna själva är eviga och oföränderliga, men de föremål som de bildar kan uppstå och försvinna. T.ex. så finns en stols atomer kvar hela tiden som energi, men stolen i sig kan gå sönder eller brinna upp och frigöra den energin.
Allt som sker är fullständigt bestämt av det som har skett tidigare, men det finns ingen plan eller något syfte med förändringarna i naturen. Demokritos uppfattning brukar kallas determinism.
Allt levande ansåg han vara uppbyggt av atomer, till och med människans själ. Atomernas enda egenskaper är antal, form, storlek och rörelse. Färger, smaker, dofter och ljud är alltså inte verkliga utan skapas då atomerna påverkar våra sinnesorgan. Vi kan delvis lita på våra sinnen, men bara då det gäller våra upplevelser av atomernas verkliga egenskaper.

 

Källor

Internet:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Existens
http://sv.wikipedia.org/wiki/Demokritos#Filosofi

Litteratur:
Lars Mouwitz – Filosofi s. 9-12, 14, 145, 178


Kommentarer
Postat av: Tiger!

linda har du läst dagens metro? det står något om en "sjukdom" som liknar vanlig hosta men extra mycket och feber och huvudvärk som du har och kan leda till lunginflammation. hette typ mycoplasma eller nått sånt konstigt. kolla upp det på metro.se!

2011-11-07 @ 17:39:58
Postat av: Malin

- Okej! :)

Visst jag kan skicka någon bild, jag skickar med flera stycken så får du välja en själv :)

2011-11-07 @ 17:43:36
URL: http://nightmarecandyy.blogg.se/
Postat av: Kashaya

Usch filosofi tyckte jag var såå tråkigt.

2011-11-07 @ 18:28:33
URL: http://kashaysblogg.blogspot.com
Postat av: ladymuffin

sv; ja det är superkul! :D

Hoppas du haft en bra måndag! :) Kram

2011-11-07 @ 20:20:22
URL: http://ladymuffin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
bloglovin LINDSHE-Svart bälte i shopping!- -