Uppsats: Unga mammor i utanförskap

Samhälle – unga mammor utanförskap

Uppgift i samhällskunskap B. Jag har intervjuat några unga mammor (13 st) och fått svar på 10 frågor. Av alla dessa svar som jag fick in (ca. 14 sidor i word) så blev jag otroligt glad! Jag har sammanställt allas svar och skapat mig en "person" från allas svar som då alltså inte finns på riktigt i verkligheten. Jag skapade mig en egen uppfattning om situationen samtidigt som jag fick tips från de jag mejlade.

Hoppas att ni gillar min uppsats om unga morsor ;)

Inledning:

Alldeles för många ungdomar befinner sig idag ofrivilligt i ett utanförskap som kommer att

påverka dem resten av livet. Allt fler unga går varken i skolan eller har ett jobb. Ska det verkligen behöva vara så när det finns så mycket kunskap att ge?

Interjuver / bakgrund

Orsaken till det kraftigt växande utanförskapet för unga är komplicerat. Dels är det en effekt av arbetsmarknadens allt högre krav på utbildning i kombination med att allt fler går ut gymnasiet utan fullständiga betyg. Detta kan bero på att man skaffar barn i tidig ålder.
Som tonåring är man fortfarande uppe i sin egen identitetsutveckling och nästan alla jämnåriga går fortfarande på gymnasiet. Man blir annorlunda. Hela livet kommer att påverkas och man blir också annorlunda jämfört med andra jämnåriga.

Som ung förälder har man i regel inte hunnit få ordning på sitt eget liv, man bor kanske fortfarande kvar hemma, man går i skolan och man kan inte heller försörja sig själv. Kanske blir den ungdom som väljer att behålla sitt barn idag också mer ifrågasatt i sitt beslut eftersom att möjligheten till abort finns.

Jag har intervjuat lite olika tjejer mellan 13-20 år som blev gravida i tidig ålder. Och den yngsta var 13 år när hon fick reda på att hon var gravid och hon har påverkats väldigt hårt av det här. Hon säger att den tidiga graviditeten påverkade skoltiden väldigt mycket och att det var oundvikligt. Hon fick sitt barn 2 månader efter att hon hade fyllt 14 år då hon precis skulle börja årskurs 8. Hon berättar också att hon fick såklart gå om det året och tog ett sabbatsår för att kunna vara hemma med sin nyfödda dotter. Nu går hon andra året på samhällslinjen med ekonomisk inriktning. 

När jag frågade henne hur graviditeten hade påverkat henne så svarade hon både positivt och negativt. Negativt då man verkligen ser att folk är så fruktansvärt dömande. Hon kände att hon stack ut från samhället under de första åren men idag känner hon sig inte direkt mer annorlunda än andra. Nu har det börjat bli som ett ”mode” för unga tjejer att bli gravida, tyvärr, så man är ju lite jämlik om man ser det från den sidan. Och på den positiva sidan skriver hon att hon har vuxit som person, blivit mindre blyg och en öppnare människa. Även fast många snackade skit bakom ryggen på henne så var hon bara stolt och gick rakryggad genom skolan. Hon ser nu omvärlden ur ett helt annat perspektiv än förut och tar ingenting förgivet längre.

Hon älskar att vara mamma och allt som hör till. Men eftersom att barnet inte var planerat och kom som en plötslig nyhet så anser hon att hon hellre hade väntat några år med att skaffa barn. Killen hon var tillsammans med då gjorde slut då hon sa att hon hade beslutat att behålla barnet, men hon säger att hon ändå inte kan klandra honom. Han var ju bara 16 år.
Hon rekommenderar heller inte någon till att skaffa barn innan man har gått klart skolan eftersom att det är svårt och jobbigt och att det kräver väldigt mycket tid och ansvar som ung mamma. Men hon ångrar absolut inte sitt beslut om att behålla barnet och det är det bästa som har hänt henne säger hon. Hennes föräldrar blev såklart väldigt chockade, men de har alltid stöttat henne och det tyckte hon kändes tryggt och skönt.

Åtgärder

Som ni vet så är det är inte bara en dans på rosor att skaffa barn och om man är väldigt ung och gravid behöver man råd och hjälp från familjen mer än någonsin. För en del av de unga föräldrarna behövs det mer stöd för att de inte ska hamna i ett utanförskap. Utan utbildning är det svårt att få jobb och därför är det bra att fler åtgärder görs. Ungdomsstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att genomföra insatser för unga föräldrar som behöver stöd för att kunna återgå till utbildningen eller arbetet. Detta gäller speciellt unga föräldrar under 25 år.

Flera rapporter visar på att ungdomar med barn löper en större risk än andra att hamna utanför i utbildningssystemet och arbetsmarknaden. Bland de ungdomar som varken studerar eller arbetar så har ungefär 30 % redan barn och statistiken visar på att fler unga kvinnor än män skaffar barn före 20 års ålder. En stor del av mammorna är också ensamstående. För att bryta det här utanförskapet bland unga föräldrar vill regeringen att mer insatser ska göras.

Avslutning

Och slutligen så finns ett afrikanskt ordspråk som säger ”Det krävs en hel by för att uppfostra ett barn” och sanningen i detta upptäcker man snart. Man kan alltid bygga sin egen by, man är aldrig ensam, varken om att vara förälder eller om att vara ung.


Källor:

Intervju: Olika bloggerskor som är unga mammor.

http://www.dagensarena.se/innehall/analys/det-unga-utanforskapet/

http://www.nordicwelfare.org/?id=118163

http://www.ungdomsstyrelsen.se/art/0,2072,7161,00.html

http://www.gymnasium.se/Sections/Newsdesk/Newsdesk.aspx?NewsdeskID=1599

http://www.barnperspektivet.se/teman/familj/att-vara-ung-foralder


Kommentarer
Postat av: En lagom ung mamma

Intressant!

2011-11-13 @ 00:22:27
URL: http://mummyfied.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
bloglovin LINDSHE-Svart bälte i shopping!- -