Uppsats - Turkiet kandidatland till EU

Jag ska prata om Turkiet som är ett kandidatland, ett land som alltså ännu inte är med i EU men som gärna vill bli det.

Om landet
Det stora landet Turkiet är bron mellan Europa och Asien. Där Medelhavet möter Svarta havet ligger den gamla kulturstaden och även huvudstaden Istanbul mellan två världsdelar. Större delen av landet tillhör Västasien, men Turkiet räknas ändå till Europa. Väntan på EU-medlemskap ser dock ut att bli lång. Turkisk politik präglas av maktkamp mellan statsideologin kemalismen och det regerande islamkonservativa partiet AKP.

Turkiet ansökte om associerat medlemskap i dåvarande EG och kom med år 1964.
År 1987 ansökte Turkiet om fullt medlemskap i EG. Kommissionen ansåg 1989 att medlemskapsförhandlingarna inte skulle påbörjas. Den ansåg att Turkiet skulle få stora ekonomiska och sociala svårigheter om det anslöt sig till EG. Även Cyperns delning kunde leda till problem mellan Turkiet och medlemslandet Grekland.

Cypernfrågan
Krav på respekt för de mänskliga rättigheterna är en viktig fråga under förhandlingarna. Oenighet kring Cyperns självständighet har lett till att förhandlingarna till viss del har stannat av. Turkiet måste erkänna Cypern för att bli medlem i EU.
Cypernfrågan har blivit en av de största tvistefrågorna i Turkiets anslutningsförhandlingar med EU, eftersom Turkiet vägrar öppna sina hamnar för grekcypriotisk trafik. Trots detta har de två länderna gått in i en mycket mer positiv period i sina relationer med varandra, efter jordbävningarna i Turkiet och Grekland 1999 och de snabba räddningsinsatserna från de båda sidorna. Grekland stödjer nu aktivt Turkiet till att bli EU-medlem.

EU
EU anser också att Turkiet måste fortsätta sina ansträngningar för att stärka främst yttrande- och religionsfriheten i landet. Turkiet är en fungerande marknadsekonomi och landet har förbättrat sin förmåga att ta på sig de skyldigheter som följer av ett framtida medlemskap i EU.

EU och Turkiet har sedan 1996 en tullunion. Och när EU fick 10 nya medlemsländer den 1 maj 2004 så blev det lite problem eftersom att tullunionen mellan EU och Turkiet då måste omförhandlas. Turkiet erkände inte heller Cypern som ett av de nya medlemsländerna.

Mot bakgrund av konflikten kring Cypern beslöt ministerrådet den 11 december 2006 att delvis avbryta förhandlingarna om Turkiets medlemskap i EU.
EU kommer inte heller att öppna upp förhandlingarna inom de områden som berörs av Turkiets begränsningar mot Cypern. Det handlar om förhandlingar kring fri rörlighet för varor och tjänster, jordbruk och landsbygdsutveckling, fiskepolitik, tullunionen och yttre förbindelser.
Stats- och regeringscheferna anser att Turkiet på grund av ekonomiska skäl inte kan bli EU-medlem innan 2014, då EU:s nuvarande budgetperiod löper ut.

Källor:

http://www.eu-upplysningen.se/Medlemskap-och-historik/Om-medlemslanderna/Att-bli-medlem-i-EU/Kandidatlandet-Turkiet/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Turkiet

http://www.regeringen.se/sb/d/10173/a/102489

http://www.vansterforeuropa.se/turkiet.htm

http://www.allaboutturkey.com/ata_prensip.htm

Det här är då hela min uppsats till samhällsredovisningen som jag ska göra imorgon. Mycket är dock kopierat och ihopklistrat så att det ska flyta på , på ett bra och fint sätt. Denna uppsats orkade jag inte bry mig så mycket om faktiskt, det var rätt tråkigt... :)
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
bloglovin LINDSHE-Svart bälte i shopping!- -