Reningsverk uppsats

I kategorin "recensioner" lägger jag upp skolarbeten (uppsatser) men även produkter som jag testar och recenserar. Kul va ? =)

Inspiration från skolbänken och mitt privatliv!

Reningsverk

Inledning:
Vi vet sedan tidigare att ett reningsverk är en anläggning som rensar avloppsvattnet innan det kommer ut i naturen. Vi vet också att det är miljövänligt att ha reningsverk som leder till mindre föroreningar i naturen, mindre skador på den mänskliga hälsan och renare vatten. Reningsverk kan man hitta överallt i samhället.
Kemikalier och giftiga ämnen får inte hällas ut i avloppet. Det är farligt för miljön och alla levande organismer. Vattnet förblir orenat och föroreningarna förs ut i våra vattendrag. Läkemedel hör inte hemma i naturen och man ska vara försiktig med hur mycket som man förbrukar, för det kan speciellt skada vattnet. Fett är något som påverkar våra avlopp på ett negativt sätt. Fettet stelnar och sätter sig på insidan av ledningarna och detta leder till att de täpps igen. Olja är farligt för vår natur eftersom den förgiftar vattnet och skadar många levande organismer. Det skadar även stränder och marken runt omkring.  Man måste ta hand om hur mycket som släpps ut. Att skräpa ner är ju självklart inte heller okej för vår miljö. För att förebygga detta så finns såkallade reningsverk.
 [1]

Några frågeställningar som vi anser viktiga om detta är:

·         Hur fungerar ett reningsverk?

·         Hur vet vi att reningsverk hjälper miljön?

·         Vart byggdes det första reningsverket i Sverige och hur har utvecklingen skett?

Material och metod:
Vi kommer att jobba mycket framför datorn. Vi kommer tillsammans att jobba med frågeställningarna och besvara dem. Vi jobbar tillsammans med att sammansätta ett arbete om reningsverk och detta kommer pågå under dagen och imorgon.
Vi kommer för det mesta använda oss av internet som källa, men vi kommer även att försöka titta i böcker från biblioteket. Troliga källor för oss är viktigt.

Resultat:
*
I ett reningsverk ingår mekanisk-, biologisk-, och kemisk rening.
Mekanisk:
I den mekaniska reningen finns tre steg.
I rensgallret tas stora föremål bort från reningsvattnet. T.ex. plastpåsar och toalettpapper. Det är ett bestämt mellanrum mellan varje galler på 3 mm. I ”sandfångsbassängen” sjunker partiklar till botten som kommit igenom rensgallret. T.ex. kaffesump och sand.
Sist men inte minst kommer ”försedimenteringsdelen” där slam tas upp. Man tillsätter kemikalier som gör så att föroreningarna klumpar ihop sig.
Biologisk:
Här renas vatten från syreförbrukande material (BOD). Med hjälp av mikroorganismer bryts organiskt material ner. Kvävenärsalter övergår till ofarlig kvävgas. Samma nedbrytning sker i naturen, men det går mycket fortare i ett reningsverk för att där kan mikroorganismerna föröka sig mycket snabbt.
Kemisk rening:
Här renas vattnet från fosfor. Detta förebygger övergörning i naturen. Kemikalier tillsätts och reagerar med vattnets fosfor. Detta bildar flockar. Flockarna sjunker till botten och bildar slam.

Detta är vad reningsverket gör.
Nu är vattnet renat!
[2]

* Reningsverk renar vatten från olika typer av smuts och kemikalier. Detta gör att det förhindrar övergödning mm. i bl.a. hav. I reningsverket sorteras stora föremål och ovänliga saker bort. Detta gör att havsvatten kan göras till rent vatten i din kran hemma hos dig.


*Det första reningsverket i Sverige byggdes i Kiruna vid Ala- lombolos strand 1953. Där det stod kvar till 1967.  När reningsverket togs ner så byggdes ett nyare och fräshare reningsverk med biologisk rening. Detta kom så småning om att bli ett 3 stegs reningsverk. Sen spreds det över hela Sverige och fler och fler byggdes.
[3]

Diskussion:
Reningsverk har under tiden alltid utvecklats och blivit bättre. Reningsverk har gjort att miljöfarliga gifter osv. har förhindrats att komma ut i vår natur. En till positiv sak är att eftersom slammet tas bort så förhindrar det också illaluktande gaser att nå ut till omvärlden. Slammet avvattnas och kan sedan användas som jordförbättringsmedel. Torrdass har blivit vattenklosetter – en utveckling för mänskligheten.

Som vi skrivit tidigare så är reningsverk väldigt bra för att skydda vår miljö. Vi anser att det bara finns konsekvenser och att utvecklingen kommer att fortsätta. De kommer att förbli kvar på jorden för att det är en viktig resurs vi har för att få fram rent dricksvatten som är viktigt för alla levande organismer på vår planet, jorden.

Planen var att åka till Käppala reningsverk på Lidingö 2010-10-27, men tyvärr så fick de förhinder och kunde tyvärr inte ta emot oss. Detta gjorde så att vi inte med egna ögon kunde se hur ett reningsverk fungerar, vilket vi gärna hade velat se.
Som tur är hittade vi en film på youtube som visar hur ett reningsverk ser ut och fungerar.
http://www.youtube.com/watch?v=BeJnsefrx3s

Reningsverken är ju till för att rena avloppsvatten.  Därför är det viktigt att man tänker på att inte släppa ut onödiga avfall i toaletten.
Ex. Hår,  tops, snus, bomull, blöjor, tandtråd,
[4]
[5]

Ordlista:

Sandfång

Biologisk rening

Kemisk rening

Biobädd

Rensgaller

Försedimentering

 

Källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Reningsverk#Andra_reningssteg 2010-10-26

http://www.avgiftaavloppet.nu/faktaomreningsverk.4.2918eb29123a281ddcf8000154.html 2010-10-26

http://www.bromollavatten.se/images/av_rv.jpg 2010-10-26

http://www.ne.se/school/sok/reningsverk?type=NESCHOOL 2010-10-26

http://www.youtube.com/watch?v=G2_B3uH5oTo 2010-10-26

http://www.vasyd.se/VattenAvlopp/avloppsvatten/tops/Pages/default.aspx 2010-10-26

http://www.kommun.kiruna.se/upload/10760/Mer%20information%20om%20avloppsreningsverk%20i%20Kiruna.pdf 2010-10-26[1]  http://www.avgiftaavloppet.nu  2010-10-26

[2] http://www.avgiftaavloppet.nu  2010-10-26

  http://www.wikipedia.org 2010-10-26

[3] http://www.kommun.kiruna.se 2010-10-26

[4] Henriksson, Anders , Naturkunskap A, s. 128

[5] http://www.vasyd.se/VattenAvlopp/avloppsvatten/tops/Pages/default.aspx


Kommentarer
Postat av: Adolf

Jätte tack för inlägget det hjälpte mig som fan vid mitt skolarbete :* !

2011-12-10 @ 14:45:19
Postat av: Matte

Du är väldigt vacker :)

2012-05-08 @ 16:40:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
bloglovin LINDSHE-Svart bälte i shopping!- -