Psykologi - läran om själen

Kap 1 Freud och det psykodynamiska perspektivet
Psykologi – läran om själen 
Varning för otroligt intressant text!

Det psykodynamiska perspektivet:
Österrikaren Sigmund Freud (1856-1939) – sex och aggression styr oss mer än vi vill tro. Oftast är det de omedvetna krafterna som påverkar oss mest. Barndomen är viktig, här grundläggs våra personligheter. Psykodynamiska = Freud ansåg att människor utvecklas av inre konflikter.

Personlighetens uppbyggnad:
Detet = sex och aggression = lustprincipen. Jaget = vårt medvetna, tänkandet, löser problem= realitetsprincipen. Överjaget= det som är rätt/fel, samvetet= moralitetsprincipen. Jaget är mitt emellan och försöker tillfredsställa dessa 2 herrar. I detet finns libido – sexdriften, beteendet och destrudo – aggressivitet. Detet formas först och är omedvetet och överjaget växer fram genom att barnet identifierar sig med föräldrarna.

Medvetet och omedvetet:
Det omedvetna
= hålls ofta tillbaka av starka krafter. Det man inte vet, men som påverkar oss.
Det medvetna = det man vet/gör. Kan innehålla ”fula” känslor som vi veta att vi har, men försöker glömma.

Från spädbarn till 20 åring:
Spädbarn suger och undersöker världen med munnen. Fasen mellan 0-1 år kallas för den orala fasen. Barnet märker att hon är en enskild individ.
Mellan 1-3 år är barnet i den anala fasen. Barnet lär sig att kontrollera sin kropp (hålla inne kiss och bajs.) Småbarn gillar att kladda och vill visa sin egen vilja, men föräldrarna vill också bestämma. Här grundläggs självständigheten.
Mellan 3-5 år kommer den falliska fasen. Barnet skaffar sig ett kärleksobjekt, oftast är det föräldern av motsatt kön.  Här grundläggs könsidentiteten.
Mellan 5-11 år är barnet i latensfasen. Barnets uppmärksamhet ägnas åt kompisar, idrott och musik.
Vid 12-20 år kommer man in i den genitala fasen, ungdomstiden. Puberteten, frigöra sig från föräldrarna och själv bli vuxen.

Tidig påverkan:
Psykologiska svårigheter som en vuxen möter har sin rot i barndomen. T.ex. kan bacillskräck vara ett resultat av en överuppfostran i den anala fasen. Vad händer om bara en förälder är närvarande vid uppfostran? Osv.

Jagets försvarsmekanismer:
Jagets försvarsmekanismer hjälper oss att klara av livet. De försvarar jaget mot ångest och obehagskänslor som annars skulle drabba oss. De hjälper oss att anpassa oss. De löser konflikten mellan överjaget och detet, jaget löser det.
Bortträngning: tränga bort minnen eller impulser som väcker ångest. Minnen av våld och sexuella övergrepp finns kvar länge i det omedvetna.
Förnekande: förneka en del av verkligheten, blunda för information utifrån, ljuga för sig själv. ”Man vägrar att inse att man har cancer”.

Här är min lilla sammanfattning från kap 1 (inte klar med hela ännu) men jag sammanfattade 8 sidor i boken till 1 A4 sida på dator. Ska sammanfatta totalt 43 sidor, så det blir väl runt 5,5 sidor på A4 :)


Kommentarer
Postat av: Monika♥

Heej, allt bra?:)

2011-02-15 @ 20:08:23
URL: http://monikagagula.blogg.se/
Postat av: Jennie, Livet, vardagen och familjen

har precis gjort ett arbete om allt det där med! :)

2011-02-15 @ 22:26:53
URL: http://jenniesays.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
bloglovin LINDSHE-Svart bälte i shopping!- -