5 knep för att gå ner i vikt

5 enkla knep som hjälper dig att gå ner

Dietisten Josefine Jonasson delar med sig av sina tips

1. Mindre tallrik

Så gör du: Byt ut dina stora tallrikar mot mindre.



Därför funkar det: Ögat vill ha en full tallrik - och därför lockas du att lägga upp en för stor portion om tallrikarna är stora. Tallriksstorleken har ökat markant de senaste 15 åren, men små tallrikar finns fortfarande att köpa.



Dietistens kommentar: En jättebra grej som absolut kan funka om man har lätt för att äta för stora portioner. Tänk bara på att inte överdriva genom att äta på alldeles för små tallrikar - då blir du inte mätt och riskerar därför att småäta senare.



2. Mindre glas

Så gör du: Välj ut vackra, små glas att dricka kaloririka drycker i - exempelvis juice, läsk, vin och öl. Behåll ett stort glas för vatten!



Därför funkar det: Drycker kan ge mycket kalorier, utan att du tänker på det och utan att du blir speciellt mätt.



Dietistens kommentar: För att släcka törsten är vatten allra bäst. Annan dryck bör vara något extra och att markera det genom speciella glas är ett bra sätt.



3. Lägg upp vid spisen

Så gör du: Sätt aldrig fram kastruller, grytor och uppläggningsfat på bordet. Lägg upp portionen på tallriken direkt från spisen istället.



Därför funkar det: Handen på hjärtat - du vet hur mycket mat du behöver för att hålla dig mätt till nästa måltid. Lägg bara upp så mycket, så riskerar du inte att äta dubbelt så mycket bara för att det är gott.



Dietistens kommentar: Utbud och tillgång är en vanlig orsak till att man äter för mycket. Att lägga upp den mat man ska ha och inte frestas att ta mer är bra. Är man verkligen inte mätt efter en portion krävs det lite mer ansträngning än att lyfta handen en bit för att få mer. Då hinner man reflektera över om man är hungrig eller bara sugen.



4. Ta om - men bara grönt

Så gör du: Ta gärna om - men inför en regel som säger att din andra portion bara får innehålla grönsaker.



Därför funkar det: En portion räcker för att du ska hålla dig mätt och glad till nästa måltid. För att behålla matglädjen kan du gärna ta om - men gör det till en regel att bara ta grönsaker i andra omgången. Grönsaker ger mycket volym men få kalorier - du känner att du har ätit rejält och känner dig mätt längre.



Dietistens kommentar: Att ha en plan A att aldrig ta om är bra. Om man är riktigt hungrig kan det vara bra att ha en plan B som säger att det är okej att ta om men att det då får vara just grönsaker.



5. Ät frukost

Så gör du: Om du inte äter frukost varje dag - börja med det. Äter du redan frukost: se över dina vanor så att den är någorlunda nyttig. Har du ont om tid? Förbered gärna redan kvällen innan!



Därför funkar det: Frukosten anger tonen för resten av dagen. Den ger dig energi ända fram till lunch, och gör det lättare att inte småäta eller förfalla till onyttigheter resten av dagen.



Dietistens kommentar: Om man bara orkar göra en förändring så är regelbundna måltider den bästa, tycker jag. Att då börja med en frukost är alldeles utmärkt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
bloglovin LINDSHE-Svart bälte i shopping!- -